Natuurlijk kapitaal. Het verhaal van ons allemaal.

Dus jij denkt dat duurzaamheid gaat over zonnepanelen plaatsen, plastic recyclen en elektrisch rijden? Think again. Dat verhaal is veel te beperkt. Als we onze samenleving, de economie en de rijke natuur écht willen redden, moeten we het verhaal van wat duurzaamheid inhoudt gaan veranderen. Dan moeten we gaan werken aan ons natuurlijk kapitaal.

Kapitaal? Gaat dat dan over geld? Nee hoor. Natuurlijk kapitaal moet je eigenlijk zien als alle grondstoffen en diensten die de natuur ons levert.

Grondstoffen en diensten? Dat klinkt meer als iets voor bedrijven toch? De natuur levert ons een gezonde bodem, schone lucht, water en biodiversiteit. Onze samenleving draait op hierop. Sterker nog: het vormt de kern van ons bestaan.

Onze bodem produceert ons voedsel en de wind levert een steeds groter deel van onze energie. En dankzij een totaal systeem van planten, bloemen en dieren kunnen wij blijven leven. Naast bijvoorbeeld ons menselijk kapitaal, noemen we dit alles samen ons natuurlijk kapitaal.

De basis van duurzaamheid

Onze afhankelijkheid van en impact op natuurlijk kapitaal maakt echter wel dat we risico’s lopen. Zoals bij elke grondstof kan ook die van natuurlijk kapitaal op of onbruikbaar raken. Denk aan sterk vervuild water, slechte lucht(kwaliteit) en onvruchtbare bodems. Aan een gezonde beschikbaarheid van grondstoffen moet je werken. Als we daarvoor natuurlijk kapitaal de basis maken van alle duurzaamheidsinspanningen kan dat zomaar eens gaan lukken.

Grote kans dat ook jouw onderneming gebruik maakt van het natuurlijk kapitaal. Het mooie is: je kunt zelf keuzes maken om het voor de toekomst veilig te stellen: voor jouw onderneming en dus voor ons allemaal.

Aan de slag met natuurlijk kapitaal

En denk je nu: hoe dan? En vooral, waar moet ik beginnen? MVO Nederland helpt je de aan de slag te gaan met dit stappenplan, zodat je natuurlijk kapitaal kunt integreren in je bedrijfsvoering. Het is tijd voor een nieuw verhaal. Een verhaal van ons allemaal. Het verhaal van natuurlijk kapitaal.

Aan de slag met natuurlijk kapitaal?